Otázky pro Láďu Angeloviče

Bezbariérový byt vozíčkáře Ladislava Angeloviče na Černém Mostě v Praze, fotografováno ve čtvrtek 11. února 2016 pro přílohu deníku Právo Dům a bydlení

OT 1: Jak jsi se dostal k práci v marketingu pro neziskovou organizaci KPŽ?

Byla to šťastná náhoda. Zmínil jsem se v naší kapele The Tap Tap, že bych si potřeboval trochu přivydělat. A hned druý den jsem dostal kontakt na Lenku Klestilovou, ředitelku KPŽ a bylo to…

OT 2: Co Tě vedlo k tomu, abys tuto práci přijal?

Jak jsem už naznačil, v první řadě jsem měl na mysli vylepšení osobního rozpočtu. Ale také jsem byl rád, že mohu pomoci dobré věci. Ono bez ohledu na peníze, je rozdíl, zda jste třeba vrátný, nebo pracujete pro skvělou neziskovku.

OT 3: Vím o Tobě, že se pohybuješ v oblasti kulturní a společenské. Čím je Ti blízká práce v neziskové organizaci Kvalitní podzim života, která se zabývá, péčí o seniory v domácím prostředí?

Stáří je věc, se kterou se v životě setká každý. Pokud budeme mít štěstí, dožijeme se svého podzimu života. A podobně jako třeba člověk s handicapem, i senior už mívá problémy s pohybem, ale i přesto touží prožít závěr života co nejlépe.

OT 4: Láďo, jak se díváš svýma očima na možnost pobytu seniorů v domácím prostředí? Jsi mladý muž a možná bavit se o stáří, je v Tvém věku předčasné?

Abych navázal na to, co už jsem říkal: jen idiot si může myslet, že se může dožít vysokého věku mladý. Takže stáří se týká nás všech, pokud nehodláme zemřít mladí. Každý, kdo musel nějakou dobu strávit v nemocnici, chápe, že ať jde o jakkoli dobrou nemocnici, stejně se v necítíte jako doma. A to i když máte doma podmínky o něco horší. Je proto důležité, aby senior mohl co nejdéle bydlet u sebe doma.

OT 5: Za tu dobu co v KPŽ pracuji si myslím, že například práce paní ředitelky, našich pečovatelek a vůbec všech v organizaci, se musí dělat srdcem – jak to cítíš Ty?

Práce v pečovatelské službě je emocionálně náročná a proto je to práce, která se nedá dělat jen pro peníze. Nedá se dělat bez srdce. Na druhou stranu dělat tuhle práci jen srdcem, to vás může vyčerpat až příliš. A tak bez jistého profesionálního odstupu nepomůžete ani sobě, ani svým klientům.

OT 6: Vždyť oba dva pracujeme v „Kpžetku“, Ty delší dobu, já jsem zde krátce, ale určitě, jak kancelář, tak vozový park a paní ředitelka Lenka Klestilová, zakladatelka naší organizace, si o luxusu může nechat jen zdát. Co Ty nato?

No jo, jsme malá neziskovka. Jak už jsem o tom mluvil: pro peníze by Lenka Klestilová asi dělala v bance ne?

OT 7: Sponzoring a naše KPŽ, z.ú. Jak jsem zjistila, naše nezisková organizace se nejen o seniory stará, ale viděla jsem na fotkách, velikonoční a vánoční balíčky a oči našich klientů.Taky Tě fotky nenechali bez emocí? A bylo by vůbec možné, bez našich andělů, (sponzorů), dělat vše co děláme?

Bez sponzorů se žádná neziskovka neobejde a tak je třeba si jich vážit, zejména, když podporují seniory, což na rozdíl od dětí nebo pejsků, není zrovna cool.